Dragvikter

Hur tungt släp får du dra?

Använd Trasnportstyrelsens släpvagnskalkylator

Tjänstevikt = Hur mycket bilen väger inkl. förare och full tank.

Totalvikt = Bilens tjänstevikt plus bilens maxlast.

Dessa benämningar hittar du i bilens registreringsbevis. Där står också hur tung släpvagn som bilen får dra. OBSERVERA att den vikten tar ingen hänsyn till vilken körkortsbehörighet du har. Det är enbart tillverkarens gräns för hur tungt släp bilen klarar av att dra på ett säkert sätt.

Du behöver alltså även ta hänsyn till vilken körkortsbehörighet du har.

B-kort

• Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg.

• Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt.

• Du får även dra släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Utökat B-kort

• Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg.

• Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt.

• Du får även dra släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.

 BE-kort

• Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg.

• Du får dra en lätt släpvagn som väger högst 750 kg i totalvikt.

• Du får även dra en eller flera släpvagnar som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

 Om du redan har körkort med B- eller BE-behörighet.

Om du redan har ett körkort med behörighet B eller BE, gäller samma regler som när du tog ditt körkort. En grundläggande princip inom körkortslagstiftningen är att du aldrig förlorar den rätt att köra ett fordon eller en fordonskombination som du en gång skaffat dig (under förutsättning att du inte får ditt körkort återkallat). Det innebär följande:

 • Du som har tagit körkort med behörighet B före 1 juli 1996 och haft det i obruten följd sedan dess har inte någon begränsning för hur mycket din personbil får väga.

• Körkort med behörighet BE som är utfärdat före 19 januari 2013 ger fortsatt rätt att dra släpvagnar oavsett vikt.

Besiktningsperiod

Första gången en personbil ska besiktas är tre år efter det att den tagits i bruk. Därefter är nästa besiktning efter ytterligare två år, och därefter årligen. Det är slutsiffran i registreringsnumret som styr när besiktningen ska ske, det vill säga personbilens besiktningsperiod. Det ser ut enligt följande:

Slutsiffra Besiktningsperiod Körförbud
1 november – mars 1 april
2 december – april 1 maj
3 januari – maj 1 juni
4 februari – juni 1 juli
5 maj – september 1 oktober
6 juni – oktober 1 november
7 juli – november 1 december
8 augusti – december 1 januari
9 september – januari 1 februari
0 oktober – februari 1 mars

Däckmönster

Vilket mönsterdjup måste jag ha?

För vinterdäck krävs det ett mönsterdjup på 3 mm och på sommardäck 1,6 mm. För att få bra friktion och grepp på fuktig vägbana rekommenderas dock ett mönsterdjup på minst 3 mm även på sommardäck.

Det är lag på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Då måste även mönsterdjupet vara minst 3 millimeter på dessa. Dubbdäck får användas mellan 1 oktober till 15 april (OBS! Nya regler för i år!). Det rekommenderas dock ett mönsterdjup på 5 millimeter eller mer på vinterdäck för att få bästa grepp.

Ett nytt däck har ett mönsterdjup på cirka 8-9 millimeter.

Mät mönsterdjupet

Mät med femkronaMönsterdjupet kan man lättast mäta med hjälp av en så kallad mönsterdjupmätare, en sådan kan du köpa hos de flesta verkstäder och däckhandlare. Du kan även lätt mäta mönsterdjupet med en femkrona som måttstock. Mellan femmans kant och överdelen på siffran fem är det 3 millimeter.

Det rekommenderas att du kontrollerar mönsterdjupet ungefär var fjärde vecka, speciellt om dina däck har något/några år på nacken eller om du kör många mil per månad.